среда, 7 марта 2018 г.

Казка – мов життя, а життя мов казка…

           
             Запрошуємо усіх бажаючих завітати до Кіцманської районної дитячої                         бібліотеки, де на абонементі діє книжкова виставка-знайомство                                           "Казка –  мов життя,  а життя  мов казка…", 
                       присвячена 115  річниці від дня народження Наталі Забіли, 
                                     щоб познайомитись із її творчістю.
  
                        Цікаві факти про Наталю Забілу

    
     Наталя Львівна Забіла народилася 5 березня 1903 року в Петербурзі у дворянській багатодітній родині з великими мистецькими традиціями. У цій родині любили й цінували художнє слово, музику, малювання,змалку привчали всіх дітей — а їх було семеро —малювати, складати вірші, вигадувати казки. Для  Наталі це стало справою всього життя. З дитинства вона писала вірші, казки й оповідання. Писала, як пізніше зазначила, «сама для себе, не надаючи серйозного значення цій справі й аж ніяк не гадаючи робити з цього свою основну професію».
      
      У роки війни Наталя Забіла жила й працювала в Казахстані.
  
      Наталя Забіла подарувала дітям майже двісті книжок. У творчому доробку письменниці вірші, повісті,оповідання, п’єси і драматичні поеми. 
   
     Забіла була автором підручників «Читанка» для другого класу (1933) і «Читанка» для третього класу (1939), які перевидавалися кілька разів. 
  
 Забіла вела велику громадську роботу. Протягом багатьох років була головою комісії дитячої літератури у Спілці письменників України, членом редколегії дитячих журналів, редакційної ради Дитвидаву, виступала на письменницьких з’їздах і нарадах із питань дитячої літератури як критик і літературознавець.           
    Персонажі збірок 1930-х років, зокрема «Про Тарасика й Марисю» (1930) та «Ясоччина книжка» (1934), мають реальних життєвих прототипів: вони були написані для власних дітей та про них, у тому числі померлих. Автобіографічні свідчення знаходимо в неопублікованих спогадах Забіли. Скажімо, про  дочку Ясочку, яка помирає 1936 року, вона згадує, описуючи свою зустріч із Корнієм Чуковським. Слідом за Ясочкою, ще до війни, вона втрачає і другу дочку, котра була прототипом Галочкистрибалочки з циклу «Про дівчинку Маринку».

Джерело: http://dovidka.biz.ua/natalya-zabila-tsikavi-fakti/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua


Комментариев нет:

Отправить комментарий